Apelsinkaka

En god kaka som dessutom håller sig fint några dagar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kaksmet

  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • saft och rivet skal av en apelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk apelsinsaft
  • syltad apelsin

Gör så här:

Smöra och mjöla en kaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen. Tillsätt rivet skal och saft till smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Glasera gärna kakan:

Rör florsocker med apelsinsaft, helt slätt. Bred ut på den svalnade kakan och dekorera med syltad apelsin. Låt glasyren stelna innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här måste ni prova fort går det att göra den också jag hade ingen glasyr på jag tog smält blockchoklad istället ljus eller mörk vilket som

Kommentar av scarlet
22 maj 2010

det låter gott


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se