Apelsinkaka

En god kaka som dessutom håller sig fint några dagar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kaksmet

  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • saft och rivet skal av en apelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk apelsinsaft
  • syltad apelsin

Gör så här:

Smöra och mjöla en kaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen. Tillsätt rivet skal och saft till smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Glasera gärna kakan:

Rör florsocker med apelsinsaft, helt slätt. Bred ut på den svalnade kakan och dekorera med syltad apelsin. Låt glasyren stelna innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här måste ni prova fort går det att göra den också jag hade ingen glasyr på jag tog smält blockchoklad istället ljus eller mörk vilket som

Kommentar av scarlet
22 maj 2010

det låter gott


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se