Apelsinkaka

En god kaka som dessutom håller sig fint några dagar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kaksmet

• 175 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • saft och rivet skal av en apelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl

Glasyr

• 2 dl florsocker
  • 2 msk apelsinsaft
  • syltad apelsin

Gör så här:

Smöra och mjöla en kaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen. Tillsätt rivet skal och saft till smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Glasera gärna kakan:

Rör florsocker med apelsinsaft, helt slätt. Bred ut på den svalnade kakan och dekorera med syltad apelsin. Låt glasyren stelna innan servering.

Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt

Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här måste ni prova fort går det att göra den också jag hade ingen glasyr på jag tog smält blockchoklad istället ljus eller mörk vilket som

Kommentar av scarlet
22 maj 2010

det låter gott

Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

grillrecept.nu

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

helgmenyn.se