Apelsinkaka

En god kaka som dessutom håller sig fint några dagar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kaksmet

  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • saft och rivet skal av en apelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk apelsinsaft
  • syltad apelsin

Gör så här:

Smöra och mjöla en kaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen. Tillsätt rivet skal och saft till smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Glasera gärna kakan:

Rör florsocker med apelsinsaft, helt slätt. Bred ut på den svalnade kakan och dekorera med syltad apelsin. Låt glasyren stelna innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här måste ni prova fort går det att göra den också jag hade ingen glasyr på jag tog smält blockchoklad istället ljus eller mörk vilket som

Kommentar av scarlet
22 maj 2010

det låter gott


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...