Apelsinkaka

En god kaka som dessutom håller sig fint några dagar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kaksmet

  • 175 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • saft och rivet skal av en apelsin
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk apelsinsaft
  • syltad apelsin

Gör så här:

Smöra och mjöla en kaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret, gärna med elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur apelsinen. Tillsätt rivet skal och saft till smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Glasera gärna kakan:

Rör florsocker med apelsinsaft, helt slätt. Bred ut på den svalnade kakan och dekorera med syltad apelsin. Låt glasyren stelna innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av yvonne pira
20 september 2009

den här måste ni prova fort går det att göra den också jag hade ingen glasyr på jag tog smält blockchoklad istället ljus eller mörk vilket som

Kommentar av scarlet
22 maj 2010

det låter gott


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu