Choklad

Chokladsockerkaka är en favorit för många! Lätt att variera och tillsammans med grädde eller glass blir den en riktig festrätt. Här är ett smakrikt recept!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 3-4 ägg (tre stora eller fyra mindre)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (50-75 g mörk- och vit choklad till garnering)

Gör så här:

Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter.

Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten.

Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.

Slå smeten i formen och bred ut jämnt.

Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Hacka eller riv chokladen och låt den mörka chokladen smälta på den varma kakan. Bred ut chokladen så den täcker kakan och lägg sedan på vit choklad som får smälta. Gör mönster med en gaffel i ytan och ställ sedan kakan att svalna.

Servera gärna med grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu