Choklad

Chokladsockerkaka är en favorit för många! Lätt att variera och tillsammans med grädde eller glass blir den en riktig festrätt. Här är ett smakrikt recept!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 3-4 ägg (tre stora eller fyra mindre)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (50-75 g mörk- och vit choklad till garnering)

Gör så här:

Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter.

Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten.

Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten.

Slå smeten i formen och bred ut jämnt.

Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Hacka eller riv chokladen och låt den mörka chokladen smälta på den varma kakan. Bred ut chokladen så den täcker kakan och lägg sedan på vit choklad som får smälta. Gör mönster med en gaffel i ytan och ställ sedan kakan att svalna.

Servera gärna med grädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt!
Saffran är en fantastisk smaksättare värd sin vikt i guld. En riktigt rejäl butterkaka med saffran, fylld med glöggkokta russin och torkade aprikoser blir maffig fika till julbordet eller kaffebrickan vid Luciafirandet!

 julkakor.se