Citronsockerkaka

Få smaker passar så perfekt i en sockerkaka som just citron! Det här är en klassisk sockerkaka med tydlig smak av rivet citronskal.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg eller 3 små
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form på 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 35-40 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt kakan svala något innan den stjälps upp ur formen. Servera kakan ljummen eller kall, gärna med lite vispad grädde. Eller som den är, på kakfatet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu