Citronsockerkaka

Få smaker passar så perfekt i en sockerkaka som just citron! Det här är en klassisk sockerkaka med tydlig smak av rivet citronskal.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg eller 3 små
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form på 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 35-40 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt kakan svala något innan den stjälps upp ur formen. Servera kakan ljummen eller kall, gärna med lite vispad grädde. Eller som den är, på kakfatet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se