Citronsockerkaka

Få smaker passar så perfekt i en sockerkaka som just citron! Det här är en klassisk sockerkaka med tydlig smak av rivet citronskal.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg eller 3 små
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • Rivet skal från 1 ekologisk citron

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form på 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 35-40 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt kakan svala något innan den stjälps upp ur formen. Servera kakan ljummen eller kall, gärna med lite vispad grädde. Eller som den är, på kakfatet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

Vi älskar pasta! En riktigt klassisk carbonara hänger på ingredienserna. Välj din favoritspagetti, en god skinka eller bacon och fin parmesanost. Vi lovar att middan blir lyckad! Elegant och kryddigt blir carbonara med chorizo och ruccola. Och vill du göra det lätt en vardag är enkla carbonaran med skinka fint! Eller så lagar du oststinn pasta carbonara med färskost och basilika. Helt rätt till helgen!

 pastarecept.nu