Gammaldags sockerkaka

Här är ett roligt recept som ger en härligt, luftig sockerkaka, bakad på gammalt vis utan bakpulver!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Observera! Det är 2 deciliter ägg i receptet, inte två stycken.

Detta recept går lätt att variera beroende på hur stor sats du vill göra. Ta bara 1/3 av varje ingrediens i volym mätt - alltså lika många deciliter av allt.

Smörj och mjöla en sockerkaksform på 1,5-2 liter. (Ökar du mängderna behöver du förstås en större form...)

Vispa socker och ägg riktigt luftigt.

Rör försiktigt ner mjölet i smeten.

Grädda i 175 grader i 30 minuter. Prova om kakan är färdig med en sticka. Om kakan blir för mörk så täck med folie den sista tiden i ugnen.

Stjälp upp kakan på galler och låt svalna under form innan den serveras ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av ägget
8 december 2012

För andra gången blev det pannkaka av den men nu har jag läst receptet ännu en gång o insett att jag tagit 2 ägg inte 2 DL ägg..:o((((

Svar av Namn/signatur
6 maj 2013

Gjorde exakt samma problem. TVÅ gånger. Nu läser jag din kommentar, men det blir banne mig ingen tredje gång för nu är allt jag hade hemma slut!

Kommentar av tess&loui
22 september 2012

ska den bli platt som en pankaka?

Redaktionens kommentar
Nej, då har någonting gått galet.
Kommentar av Jojjo
26 augusti 2012

Tusen tack för ett superrecept, då inget bakpulver fanns hemma och regnet piskade utanför =)

Kommentar av Maria
10 maj 2012

Bor i Usa i ett hushall utan nagonting i bakvag, sa detta ska bli spannande sitter ivrigt och vantar pa kakan. Gott luktar det i allafall!

Kommentar av Elin
6 maj 2012

OTROLIGT god kaka! Perfekt när man har snålt med ingredienser :)

Kommentar av Hyrstuga i Lindvallen
17 mars 2012

Tack för det receptet! Behövde en sockerkaka till efterrätten på skidresan, men hade dåligt med ingredienser, framför allt saknades bakpulver. Detta recept räddade allt, och det blev riktigt gott. Inget ströbröd hade jag heller, men termoslockskrossad havrefras satt fint. ;-)

Kommentar av -
24 oktober 2011

Jag visste inte de men JAG bakar ändå

Kommentar av Lucia
2 augusti 2011

Det blev supergott,

Men jag gjorde några få ändringar:

Tog 5dl socker, 5dl ägg (varav två äggvitor då jag hade bakat annat som tog bara äggulan) och 5 dl mjöl.

Sen hade jag i en liten tesked med vaniljsocker då jag hört att "allt blir bättre med vaniljsocker" och sen silade jag en krossad annanasburk och rörde försiktigt ner fruktköttet i smeten innan jag la in allt i ugnen. Den växte fint och blev supergod. Någon på kalaset sa att den blev för söt, men sockerkaka ska ju vara sött. :)

Kommentar av osignerat
17 maj 2011

2 ägg=exakt 2dl

Svar av Namn/signatur
3 juni 2012

för mig blev det 4 ägg = 2 dl :-)

Kommentar av Den tioåriga mäster kocken
17 maj 2011

Jag äter den nu mycket god

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se