Gammaldags sockerkaka

Här är ett roligt recept som ger en härligt, luftig sockerkaka, bakad på gammalt vis utan bakpulver!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Observera! Det är 2 deciliter ägg i receptet, inte två stycken.

Detta recept går lätt att variera beroende på hur stor sats du vill göra. Ta bara 1/3 av varje ingrediens i volym mätt - alltså lika många deciliter av allt.

Smörj och mjöla en sockerkaksform på 1,5-2 liter. (Ökar du mängderna behöver du förstås en större form...)

Vispa socker och ägg riktigt luftigt.

Rör försiktigt ner mjölet i smeten.

Grädda i 175 grader i 30 minuter. Prova om kakan är färdig med en sticka. Om kakan blir för mörk så täck med folie den sista tiden i ugnen.

Stjälp upp kakan på galler och låt svalna under form innan den serveras ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av ägget
8 december 2012

För andra gången blev det pannkaka av den men nu har jag läst receptet ännu en gång o insett att jag tagit 2 ägg inte 2 DL ägg..:o((((

Svar av Namn/signatur
6 maj 2013

Gjorde exakt samma problem. TVÅ gånger. Nu läser jag din kommentar, men det blir banne mig ingen tredje gång för nu är allt jag hade hemma slut!

Kommentar av tess&loui
22 september 2012

ska den bli platt som en pankaka?

Redaktionens kommentar
Nej, då har någonting gått galet.
Kommentar av Jojjo
26 augusti 2012

Tusen tack för ett superrecept, då inget bakpulver fanns hemma och regnet piskade utanför =)

Kommentar av Maria
10 maj 2012

Bor i Usa i ett hushall utan nagonting i bakvag, sa detta ska bli spannande sitter ivrigt och vantar pa kakan. Gott luktar det i allafall!

Kommentar av Elin
6 maj 2012

OTROLIGT god kaka! Perfekt när man har snålt med ingredienser :)

Kommentar av Hyrstuga i Lindvallen
17 mars 2012

Tack för det receptet! Behövde en sockerkaka till efterrätten på skidresan, men hade dåligt med ingredienser, framför allt saknades bakpulver. Detta recept räddade allt, och det blev riktigt gott. Inget ströbröd hade jag heller, men termoslockskrossad havrefras satt fint. ;-)

Kommentar av -
24 oktober 2011

Jag visste inte de men JAG bakar ändå

Kommentar av Lucia
2 augusti 2011

Det blev supergott,

Men jag gjorde några få ändringar:

Tog 5dl socker, 5dl ägg (varav två äggvitor då jag hade bakat annat som tog bara äggulan) och 5 dl mjöl.

Sen hade jag i en liten tesked med vaniljsocker då jag hört att "allt blir bättre med vaniljsocker" och sen silade jag en krossad annanasburk och rörde försiktigt ner fruktköttet i smeten innan jag la in allt i ugnen. Den växte fint och blev supergod. Någon på kalaset sa att den blev för söt, men sockerkaka ska ju vara sött. :)

Kommentar av osignerat
17 maj 2011

2 ägg=exakt 2dl

Svar av Namn/signatur
3 juni 2012

för mig blev det 4 ägg = 2 dl :-)

Kommentar av Den tioåriga mäster kocken
17 maj 2011

Jag äter den nu mycket god

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

Mjuka kakor hör för många ihop med farmors kakfat och finservisen. Visst är det gott med en nybakad sockerkaka till fikat och smaksatt med citron i en citronkaka blir kakan en älskad favorit för många av oss! Men sockerkakan kan vara så mycket mer än klassikern som trängs med småkakorna på kalaset.
Gör en chokladsockerkaka som efterrätt eller fika. Servera med grädde eller glass! En tigerkaka passar den som inte kan bestämma om det ska vara chokladkaka eller inte… Eller smaksätt med kardemumma eller apelsin för att få en kaka som sticker ut.
Visste du att det går bra att göra en glutenfri sockerkaka?
Eller så provar du ett nytt, gott recept på kolakaka med mjuk kolaglasyr. Garanterat en höjdare oavsett på vilket kakfat den hamnar!

 sockerkakor.se