Gammaldags sockerkaka

Här är ett roligt recept som ger en härligt, luftig sockerkaka, bakad på gammalt vis utan bakpulver!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Observera! Det är 2 deciliter ägg i receptet, inte två stycken.

Detta recept går lätt att variera beroende på hur stor sats du vill göra. Ta bara 1/3 av varje ingrediens i volym mätt - alltså lika många deciliter av allt.

Smörj och mjöla en sockerkaksform på 1,5-2 liter. (Ökar du mängderna behöver du förstås en större form...)

Vispa socker och ägg riktigt luftigt.

Rör försiktigt ner mjölet i smeten.

Grädda i 175 grader i 30 minuter. Prova om kakan är färdig med en sticka. Om kakan blir för mörk så täck med folie den sista tiden i ugnen.

Stjälp upp kakan på galler och låt svalna under form innan den serveras ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av ägget
8 december 2012

För andra gången blev det pannkaka av den men nu har jag läst receptet ännu en gång o insett att jag tagit 2 ägg inte 2 DL ägg..:o((((

Svar av Namn/signatur
6 maj 2013

Gjorde exakt samma problem. TVÅ gånger. Nu läser jag din kommentar, men det blir banne mig ingen tredje gång för nu är allt jag hade hemma slut!

Kommentar av tess&loui
22 september 2012

ska den bli platt som en pankaka?

Redaktionens kommentar
Nej, då har någonting gått galet.
Kommentar av Jojjo
26 augusti 2012

Tusen tack för ett superrecept, då inget bakpulver fanns hemma och regnet piskade utanför =)

Kommentar av Maria
10 maj 2012

Bor i Usa i ett hushall utan nagonting i bakvag, sa detta ska bli spannande sitter ivrigt och vantar pa kakan. Gott luktar det i allafall!

Kommentar av Elin
6 maj 2012

OTROLIGT god kaka! Perfekt när man har snålt med ingredienser :)

Kommentar av Hyrstuga i Lindvallen
17 mars 2012

Tack för det receptet! Behövde en sockerkaka till efterrätten på skidresan, men hade dåligt med ingredienser, framför allt saknades bakpulver. Detta recept räddade allt, och det blev riktigt gott. Inget ströbröd hade jag heller, men termoslockskrossad havrefras satt fint. ;-)

Kommentar av -
24 oktober 2011

Jag visste inte de men JAG bakar ändå

Kommentar av Lucia
2 augusti 2011

Det blev supergott,

Men jag gjorde några få ändringar:

Tog 5dl socker, 5dl ägg (varav två äggvitor då jag hade bakat annat som tog bara äggulan) och 5 dl mjöl.

Sen hade jag i en liten tesked med vaniljsocker då jag hört att "allt blir bättre med vaniljsocker" och sen silade jag en krossad annanasburk och rörde försiktigt ner fruktköttet i smeten innan jag la in allt i ugnen. Den växte fint och blev supergod. Någon på kalaset sa att den blev för söt, men sockerkaka ska ju vara sött. :)

Kommentar av osignerat
17 maj 2011

2 ägg=exakt 2dl

Svar av Namn/signatur
3 juni 2012

för mig blev det 4 ägg = 2 dl :-)

Kommentar av Den tioåriga mäster kocken
17 maj 2011

Jag äter den nu mycket god

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se