Gammaldags sockerkaka

Här är ett roligt recept som ger en härligt, luftig sockerkaka, bakad på gammalt vis utan bakpulver!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 2 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Observera! Det är 2 deciliter ägg i receptet, inte två stycken.

Detta recept går lätt att variera beroende på hur stor sats du vill göra. Ta bara 1/3 av varje ingrediens i volym mätt - alltså lika många deciliter av allt.

Smörj och mjöla en sockerkaksform på 1,5-2 liter. (Ökar du mängderna behöver du förstås en större form...)

Vispa socker och ägg riktigt luftigt.

Rör försiktigt ner mjölet i smeten.

Grädda i 175 grader i 30 minuter. Prova om kakan är färdig med en sticka. Om kakan blir för mörk så täck med folie den sista tiden i ugnen.

Stjälp upp kakan på galler och låt svalna under form innan den serveras ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av ägget
8 december 2012

För andra gången blev det pannkaka av den men nu har jag läst receptet ännu en gång o insett att jag tagit 2 ägg inte 2 DL ägg..:o((((

Svar av Namn/signatur
6 maj 2013

Gjorde exakt samma problem. TVÅ gånger. Nu läser jag din kommentar, men det blir banne mig ingen tredje gång för nu är allt jag hade hemma slut!

Kommentar av tess&loui
22 september 2012

ska den bli platt som en pankaka?

Redaktionens kommentar
Nej, då har någonting gått galet.
Kommentar av Jojjo
26 augusti 2012

Tusen tack för ett superrecept, då inget bakpulver fanns hemma och regnet piskade utanför =)

Kommentar av Maria
10 maj 2012

Bor i Usa i ett hushall utan nagonting i bakvag, sa detta ska bli spannande sitter ivrigt och vantar pa kakan. Gott luktar det i allafall!

Kommentar av Elin
6 maj 2012

OTROLIGT god kaka! Perfekt när man har snålt med ingredienser :)

Kommentar av Hyrstuga i Lindvallen
17 mars 2012

Tack för det receptet! Behövde en sockerkaka till efterrätten på skidresan, men hade dåligt med ingredienser, framför allt saknades bakpulver. Detta recept räddade allt, och det blev riktigt gott. Inget ströbröd hade jag heller, men termoslockskrossad havrefras satt fint. ;-)

Kommentar av -
24 oktober 2011

Jag visste inte de men JAG bakar ändå

Kommentar av Lucia
2 augusti 2011

Det blev supergott,

Men jag gjorde några få ändringar:

Tog 5dl socker, 5dl ägg (varav två äggvitor då jag hade bakat annat som tog bara äggulan) och 5 dl mjöl.

Sen hade jag i en liten tesked med vaniljsocker då jag hört att "allt blir bättre med vaniljsocker" och sen silade jag en krossad annanasburk och rörde försiktigt ner fruktköttet i smeten innan jag la in allt i ugnen. Den växte fint och blev supergod. Någon på kalaset sa att den blev för söt, men sockerkaka ska ju vara sött. :)

Kommentar av osignerat
17 maj 2011

2 ägg=exakt 2dl

Svar av Namn/signatur
3 juni 2012

för mig blev det 4 ägg = 2 dl :-)

Kommentar av Den tioåriga mäster kocken
17 maj 2011

Jag äter den nu mycket god

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

En pizzakväll med familj eller vänner är alltid en bra idé. Och det är inte svårt att lyckas med pizzan. Välj en enkel pizzadeg eller knåda ihop en långjäst pizzadeg, så får du riktigt knapriga kanter och botten!

Med en bra botten kan du lätt variera påläggen efter smak. Experimentera med spännande resultat eller baka någon av de klassiska pizzorna. Kanske en enkel capricciosa eller varför inte en gorgonzola? Den som inte kan bestämma sig gör förstås en quattro stagioni!

Smaklig och trevlig pizzakväll!

 bakapizza.se