Glutenfri sockerkaka

En lättbakad sockerkaka utan gluten. Gjord på glutenfri mix men både god och luftig!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 medelstora ägg
  • 180 g socker (2 dl)
  • 180 g ljus mjölmix (ca3dl)
  • 2 tsk fiberhusk (malda psylliumfrön)
  • (1 dl grovhackad mandel)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • (glutenfritt ströbröd till formen)
  • Ev 100 g choklar och 25 g smör till dekoration

Gör så här:

Värm ugen till 175 grader. Smörj en form på 1, 5 liter med smör och strö den med glutenfritt ströbröd.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikro och tillsätt mjölken. Låt svalna till fingervarmt.

Vispa samman ägg och socker luftigt och vitt med en elvisp.

Hacka mandeln grovt, gärna med skalet på. Eller skålla den i hett vatten och skala den först.

Blanda mjölmix, fiberhusk,, mandelhack, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Se till att det är ordentligt blandat.

Vispa försiktigt ner mjölk- och smörblandningen i ägget och rör ner mjölmixblandningen tills du har en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp.

Kakan passar bra att servera med frukt, sylt, glass eller grädde.

Vill du dekorera kakan med choklad smälter du 100 g i vattenbad tillsammans med 25 g smör och brer ut det jämnt över kakan. Strö gärna lite hackad mandel över som dekoration.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se