Glutenfri sockerkaka

En lättbakad sockerkaka utan gluten. Gjord på glutenfri mix men både god och luftig!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 medelstora ägg
  • 180 g socker (2 dl)
  • 180 g ljus mjölmix (ca3dl)
  • 2 tsk fiberhusk (malda psylliumfrön)
  • (1 dl grovhackad mandel)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • (glutenfritt ströbröd till formen)
  • Ev 100 g choklar och 25 g smör till dekoration

Gör så här:

Värm ugen till 175 grader. Smörj en form på 1, 5 liter med smör och strö den med glutenfritt ströbröd.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikro och tillsätt mjölken. Låt svalna till fingervarmt.

Vispa samman ägg och socker luftigt och vitt med en elvisp.

Hacka mandeln grovt, gärna med skalet på. Eller skålla den i hett vatten och skala den först.

Blanda mjölmix, fiberhusk,, mandelhack, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Se till att det är ordentligt blandat.

Vispa försiktigt ner mjölk- och smörblandningen i ägget och rör ner mjölmixblandningen tills du har en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp.

Kakan passar bra att servera med frukt, sylt, glass eller grädde.

Vill du dekorera kakan med choklad smälter du 100 g i vattenbad tillsammans med 25 g smör och brer ut det jämnt över kakan. Strö gärna lite hackad mandel över som dekoration.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand.

Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket!

 smakakor.se