Glutenfri sockerkaka

En lättbakad sockerkaka utan gluten. Gjord på glutenfri mix men både god och luftig!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 medelstora ägg
  • 180 g socker (2 dl)
  • 180 g ljus mjölmix (ca3dl)
  • 2 tsk fiberhusk (malda psylliumfrön)
  • (1 dl grovhackad mandel)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt
  • (glutenfritt ströbröd till formen)
  • Ev 100 g choklar och 25 g smör till dekoration

Gör så här:

Värm ugen till 175 grader. Smörj en form på 1, 5 liter med smör och strö den med glutenfritt ströbröd.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikro och tillsätt mjölken. Låt svalna till fingervarmt.

Vispa samman ägg och socker luftigt och vitt med en elvisp.

Hacka mandeln grovt, gärna med skalet på. Eller skålla den i hett vatten och skala den först.

Blanda mjölmix, fiberhusk,, mandelhack, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Se till att det är ordentligt blandat.

Vispa försiktigt ner mjölk- och smörblandningen i ägget och rör ner mjölmixblandningen tills du har en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp.

Kakan passar bra att servera med frukt, sylt, glass eller grädde.

Vill du dekorera kakan med choklad smälter du 100 g i vattenbad tillsammans med 25 g smör och brer ut det jämnt över kakan. Strö gärna lite hackad mandel över som dekoration.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

Att fylla grönsaker, rotfrukter eller svamp och gratinera i ugn är en snabb väg till god vegetarisk mat. I ugnen tillagas maten utan passning och stekta ytan lockar fram helt andra smaker än i en gryta. Prova själv och upptäck goda rätter som passar både vegetarianer och inbitna köttätare. Fylld quornfilé är snabbvarianten och vill du ha ett alternativ till köttfärs är quornfärsfylld-squash ett gott recept. Fyllda auberginer med ost och grönt är riktigt gott, liksom fyllda potatisar eller champinjoner under parmesantäcke! Precis som favoriten – butternutpumpa fylld med majs, rödbeta, morot och ost… Servera varmrätterna som de är med bröd eller ris och du har en god och värmande vego–middag!

 vegetariskarecept.se