Med kardemumma

Kardemumma och russin är gott i sockerkaka! Låt gärna kakan vila någon dag innan den serveras så får den mera smak.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 ½ dl socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 dl russin eller korinter
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en sockerkaksform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, kardemumma, russin och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp och låt kakan svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 september 2015

Varför har den sort sockerkaka så lite smör jämfört med andra recept?

Kommentar av Hedvig
23 september 2009

200 grader i 30 minuter resulterade i att den blev bränd och ofärdig i mitten. 175 grader och 45 minuter skulle antagligen fungera bättre.

Redaktionens kommentar
Tyvärr är ugnar så olika... blir kakan bränd så gör du nog klokt i att säkna värmen, ja.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se