Med kardemumma

Kardemumma och russin är gott i sockerkaka! Låt gärna kakan vila någon dag innan den serveras så får den mera smak.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 ½ dl socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 dl russin eller korinter
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en sockerkaksform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, kardemumma, russin och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp och låt kakan svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
29 september 2015

Varför har den sort sockerkaka så lite smör jämfört med andra recept?

Kommentar av Hedvig
23 september 2009

200 grader i 30 minuter resulterade i att den blev bränd och ofärdig i mitten. 175 grader och 45 minuter skulle antagligen fungera bättre.

Redaktionens kommentar
Tyvärr är ugnar så olika... blir kakan bränd så gör du nog klokt i att säkna värmen, ja.

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se