Med torkad frukt

Lite smak av jul blir det med denna goda kaka! Torkad frukt och saftig kaka är både läcker och hållbart. En favorit, året om!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl farinsocker
  • 1 dl russin eller korinter
  • 1 dl syltad apelsinskal eller hälften suckat
  • 1 dl hackade dadlar
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smöra och mjöla en sockerkaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret. Använd helst elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Blanda vetemjöl, bakpulver och torkad frukt noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 180-200 grader i cirka 45 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen eller under bakduk.

Låt gärna kakan ligga till sig några dagar, så får den ännu mera smak.

Detta är en kaka som passar fint att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se