Med torkad frukt

Lite smak av jul blir det med denna goda kaka! Torkad frukt och saftig kaka är både läcker och hållbart. En favorit, året om!

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl farinsocker
  • 1 dl russin eller korinter
  • 1 dl syltad apelsinskal eller hälften suckat
  • 1 dl hackade dadlar
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smöra och mjöla en sockerkaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret. Använd helst elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Blanda vetemjöl, bakpulver och torkad frukt noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 180-200 grader i cirka 45 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen eller under bakduk.

Låt gärna kakan ligga till sig några dagar, så får den ännu mera smak.

Detta är en kaka som passar fint att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se