Mjuk kolakaka

En god kolakaka med läckert täcke av kolakräm! Lätt att baka och lätt att tycka om...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kolakaka

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 tks vaniljsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 1/2 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 100 g choklad
  • 50 g smör

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform, gärna med löstagbar kant.

Smält smöret och låt det svala så att det inte är varmare än ljummet.

Vispa samman ägg och socker så det blir luftigt.

Blanda torrvarorna noga i en bunke. Rör sedan ned dem växelvis med mjölken och smöret i äggblandningen.

Bred ut smeten i formen och sätt in kakan i mitten av ugnen. Sänk nu värmen till 175 grader och grädda kakan i cirka 30 minuter. 

Låt kakan svalna, ta loss kanten innan du brer på glasyren.

Gör glasyren såhär:

Värm grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka samman under cirka 10 minuter. Grovhacka undertiden chokladen.

Ta kastrullen från värmen och låt den svalna något. Lägg i chokladen och låt den smälta. Rör om och tillsätt det rumsvarma smöret under försiktig omrörning.

Bred ut glasyren på kakan och låt den svalna innan du skär den i bitar och serverar med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se