Mjuk kolakaka

En god kolakaka med läckert täcke av kolakräm! Lätt att baka och lätt att tycka om...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kolakaka

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 tks vaniljsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 1/2 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 100 g choklad
  • 50 g smör

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform, gärna med löstagbar kant.

Smält smöret och låt det svala så att det inte är varmare än ljummet.

Vispa samman ägg och socker så det blir luftigt.

Blanda torrvarorna noga i en bunke. Rör sedan ned dem växelvis med mjölken och smöret i äggblandningen.

Bred ut smeten i formen och sätt in kakan i mitten av ugnen. Sänk nu värmen till 175 grader och grädda kakan i cirka 30 minuter. 

Låt kakan svalna, ta loss kanten innan du brer på glasyren.

Gör glasyren såhär:

Värm grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka samman under cirka 10 minuter. Grovhacka undertiden chokladen.

Ta kastrullen från värmen och låt den svalna något. Lägg i chokladen och låt den smälta. Rör om och tillsätt det rumsvarma smöret under försiktig omrörning.

Bred ut glasyren på kakan och låt den svalna innan du skär den i bitar och serverar med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

Få kakor finns i så många varianter som cheesecake. Den kan bakas som sockerkaka eller serveras frusen. Prova en lite lyxigare variant som efterrätt eller helgfika! I detta nya recept får cheesecaken smak av hemlagad lemoncurd och vanilj.

Kakan, som serveras kall, ska inte bakas i ugn utan stelnar i frysen. Lemoncurden ger den fina smaken och kakan gör helgstämningen så total den bara kan bli!

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 cheesecake.nu