Mjuk kolakaka

En god kolakaka med läckert täcke av kolakräm! Lätt att baka och lätt att tycka om...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kolakaka

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 tks vaniljsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 1/2 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 100 g choklad
  • 50 g smör

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform, gärna med löstagbar kant.

Smält smöret och låt det svala så att det inte är varmare än ljummet.

Vispa samman ägg och socker så det blir luftigt.

Blanda torrvarorna noga i en bunke. Rör sedan ned dem växelvis med mjölken och smöret i äggblandningen.

Bred ut smeten i formen och sätt in kakan i mitten av ugnen. Sänk nu värmen till 175 grader och grädda kakan i cirka 30 minuter. 

Låt kakan svalna, ta loss kanten innan du brer på glasyren.

Gör glasyren såhär:

Värm grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka samman under cirka 10 minuter. Grovhacka undertiden chokladen.

Ta kastrullen från värmen och låt den svalna något. Lägg i chokladen och låt den smälta. Rör om och tillsätt det rumsvarma smöret under försiktig omrörning.

Bred ut glasyren på kakan och låt den svalna innan du skär den i bitar och serverar med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se