Mjuk kolakaka

En god kolakaka med läckert täcke av kolakräm! Lätt att baka och lätt att tycka om...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kolakaka

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 4 dl vetemjöl (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 msk kakao
  • 1 tks vaniljsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 1/2 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 100 g choklad
  • 50 g smör

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en kakform, gärna med löstagbar kant.

Smält smöret och låt det svala så att det inte är varmare än ljummet.

Vispa samman ägg och socker så det blir luftigt.

Blanda torrvarorna noga i en bunke. Rör sedan ned dem växelvis med mjölken och smöret i äggblandningen.

Bred ut smeten i formen och sätt in kakan i mitten av ugnen. Sänk nu värmen till 175 grader och grädda kakan i cirka 30 minuter. 

Låt kakan svalna, ta loss kanten innan du brer på glasyren.

Gör glasyren såhär:

Värm grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka samman under cirka 10 minuter. Grovhacka undertiden chokladen.

Ta kastrullen från värmen och låt den svalna något. Lägg i chokladen och låt den smälta. Rör om och tillsätt det rumsvarma smöret under försiktig omrörning.

Bred ut glasyren på kakan och låt den svalna innan du skär den i bitar och serverar med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

När magen kurrar kan det vara svårt att tänka ut något gott att laga. Men med några ägg och valfri fyllning är du i land! Omelett är lätt att lyckas med och går dessutom riktigt snabbt. Varför inte en hederlig bondomelett? Eller sväng ihop en gräddig svampstuvning och laga svampomelett som inte lämnar någon hungrig. Ta fram största stekjärnet, fyll salladsskålen och bjud gästerna på en omelett med fetaost och oliver direkt ur pannan. Snabbmat för alla smaker!

 omelettrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...