Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka smakar gott av kryddor och passar året om. Servera gärna med lingonsylt och grädde!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2-3 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk mald ingerfära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj en avlång form på 2 liter.

Rör rumsvarmt smör, socker och farinsocker pösigt.

Rör ner äggen, ett i taget.

Blanda samman alla torrvaror i en bunke.

Rör ner gräddfilen i smeten.

Rör ner torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i cirka 45 minuter i 200 grader. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig.

Stjälp upp på galler och låt svalna under form eller bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av jane
5 juli 2013

Vad heter gräddfil på danska och vad heter mjuk pepparkaka på danska (inte honningkage alltså)

Svar av Namn/signatur
4 februari 2014

På norska heter gräddfil rømme och mjuk pepparkaka heter krydderkake. Hoppas det hjälper dig.

Kommentar av Stina
28 november 2010

mycket god=))

Kommentar av osignerat
28 november 2009

Helt underbar =)

Kommentar av Svensk/dansken
21 februari 2009

Jaha... Gräddfil... Kan man byta ut det med något annat. Eller, vad heter gräddfil på danska??

Redaktionens kommentar
Yoghurt eller creame fraiche går bra
Kommentar av mia
8 december 2008

Nja den här var inte så bra!!! Den blev jätteplatt och tråkig Men jag måste berömma dig för en mycket snygg matsajt. Jag kommer helt klart att leta mer recept.

Redaktionens kommentar
Jag ser över receptet och lägger upp en mera lättgjord variant!
Kommentar av nicke
13 oktober 2010

mycket god=)


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se