Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka smakar gott av kryddor och passar året om. Servera gärna med lingonsylt och grädde!

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2-3 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk mald ingerfära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj en avlång form på 2 liter.

Rör rumsvarmt smör, socker och farinsocker pösigt.

Rör ner äggen, ett i taget.

Blanda samman alla torrvaror i en bunke.

Rör ner gräddfilen i smeten.

Rör ner torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i cirka 45 minuter i 200 grader. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig.

Stjälp upp på galler och låt svalna under form eller bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av jane
5 juli 2013

Vad heter gräddfil på danska och vad heter mjuk pepparkaka på danska (inte honningkage alltså)

Svar av Namn/signatur
4 februari 2014

På norska heter gräddfil rømme och mjuk pepparkaka heter krydderkake. Hoppas det hjälper dig.

Kommentar av Stina
28 november 2010

mycket god=))

Kommentar av osignerat
28 november 2009

Helt underbar =)

Kommentar av Svensk/dansken
21 februari 2009

Jaha... Gräddfil... Kan man byta ut det med något annat. Eller, vad heter gräddfil på danska??

Redaktionens kommentar
Yoghurt eller creame fraiche går bra
Kommentar av mia
8 december 2008

Nja den här var inte så bra!!! Den blev jätteplatt och tråkig Men jag måste berömma dig för en mycket snygg matsajt. Jag kommer helt klart att leta mer recept.

Redaktionens kommentar
Jag ser över receptet och lägger upp en mera lättgjord variant!
Kommentar av nicke
13 oktober 2010

mycket god=)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

Egna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet!

 bagelsrecept.se