Mosskaka

Ett 50-talsrecept på en kaka helt utan fett. Inte så hållbar, men luftig och god!

Du behöver

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 6 msk kokande vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en rund form på två liter.

Vispa socker och ägg riktigt pösigt, gärna med elvisp.

Blanda mjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Rör till sist i det kokande vattnet och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader cirka 30 minuter.

Stjälp upp på galler och låt svalna något under form innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Majsan
20 juni 2012

Har använt mig av detta recept till Tårtbottnar i många år, helt fantastiskt god och lagom fluffig

Garanterat succé

Trevlig midsommar tårta med Jordgubbar

Kommentar av M
24 mars 2012

Den är utan fett, men den är också med väldigt mycket socker.

Svar av M
24 mars 2012

Sorry, fel av mig :) Det var det ju inte alls.

Kommentar av Tezz
22 februari 2011

Går det att hälla i lite kakao så man får choklad mosskaka?

Jag tror det är konsistensen som gett den sitt namn.

Kommentar av Yeah!!
5 februari 2010

Jag la på lite avokado och vindruvor!! MUMS!!

Kommentar av Lopan
12 oktober 2010

Varför heter det mosskaka? Det är ingen mossa bland ingredienserna.

Redaktionens kommentar
Mosskaka är en lätt sockerkaka. Men om det är konsistensen som gett den sitt namn vet jag faktiskt inte. Någon som vet?

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se