Mosskaka

Ett 50-talsrecept på en kaka helt utan fett. Inte så hållbar, men luftig och god!

Du behöver

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 6 msk kokande vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en rund form på två liter.

Vispa socker och ägg riktigt pösigt, gärna med elvisp.

Blanda mjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Rör till sist i det kokande vattnet och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader cirka 30 minuter.

Stjälp upp på galler och låt svalna något under form innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Majsan
20 juni 2012

Har använt mig av detta recept till Tårtbottnar i många år, helt fantastiskt god och lagom fluffig

Garanterat succé

Trevlig midsommar tårta med Jordgubbar

Kommentar av M
24 mars 2012

Den är utan fett, men den är också med väldigt mycket socker.

Svar av M
24 mars 2012

Sorry, fel av mig :) Det var det ju inte alls.

Kommentar av Tezz
22 februari 2011

Går det att hälla i lite kakao så man får choklad mosskaka?

Jag tror det är konsistensen som gett den sitt namn.

Kommentar av Yeah!!
5 februari 2010

Jag la på lite avokado och vindruvor!! MUMS!!

Kommentar av Lopan
12 oktober 2010

Varför heter det mosskaka? Det är ingen mossa bland ingredienserna.

Redaktionens kommentar
Mosskaka är en lätt sockerkaka. Men om det är konsistensen som gett den sitt namn vet jag faktiskt inte. Någon som vet?

Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se