Mosskaka

Ett 50-talsrecept på en kaka helt utan fett. Inte så hållbar, men luftig och god!

Du behöver

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 6 msk kokande vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en rund form på två liter.

Vispa socker och ägg riktigt pösigt, gärna med elvisp.

Blanda mjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Rör till sist i det kokande vattnet och rör slätt.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader cirka 30 minuter.

Stjälp upp på galler och låt svalna något under form innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Majsan
20 juni 2012

Har använt mig av detta recept till Tårtbottnar i många år, helt fantastiskt god och lagom fluffig

Garanterat succé

Trevlig midsommar tårta med Jordgubbar

Kommentar av M
24 mars 2012

Den är utan fett, men den är också med väldigt mycket socker.

Svar av M
24 mars 2012

Sorry, fel av mig :) Det var det ju inte alls.

Kommentar av Tezz
22 februari 2011

Går det att hälla i lite kakao så man får choklad mosskaka?

Jag tror det är konsistensen som gett den sitt namn.

Kommentar av Yeah!!
5 februari 2010

Jag la på lite avokado och vindruvor!! MUMS!!

Kommentar av Lopan
12 oktober 2010

Varför heter det mosskaka? Det är ingen mossa bland ingredienserna.

Redaktionens kommentar
Mosskaka är en lätt sockerkaka. Men om det är konsistensen som gett den sitt namn vet jag faktiskt inte. Någon som vet?

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu