Prästgårdens goda fruktkaka

Detta trevliga recept på fruktkaka är inskickat av en av våra läsare. Tack Gudrun för ditt recept!

Du behöver

  • 2 hg smör
  • 2 hg socker
  • 4 ägg
  • 1 hg kärnfria russin
  • 3 msk syltade apelsinskal
  • 3 msk hackad suckat
  • ½ hg hackad mandel
  • 2 hg vetemjöl

Gör så här:

Smör och socker rörs pösigt och äggulorna rörs i en i sänder.

Russin, suckat, apelsinskal (kan uteslutas) och mandel blandas väl med mjölet och arbetas in i smeten. Sist tillsätts de hårt vispade äggvitorna.

Smeten breds ut i en väl smord och brödbeströdd form och gräddas i svag ugnsvärme, 150-175 grader i cirka 1 timma.

Kakan bör helst ligga några dagar innan den skärs för att bli riktigt saftig. Kakan håller i flera veckor.


1 hg = 100 g


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av jimvidar
4 januari 2013

Ett mycket bra recept på en hållbar kaka, har bakat den flera gånger.

Kommentar av Ingela
25 december 2012

Härligt att hitta ett recept som är en klassiker till jul från mitt barndomshem. Använder korinter istället, inte så sött som russin.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se