Prästgårdens goda fruktkaka

Detta trevliga recept på fruktkaka är inskickat av en av våra läsare. Tack Gudrun för ditt recept!

Du behöver

  • 2 hg smör
  • 2 hg socker
  • 4 ägg
  • 1 hg kärnfria russin
  • 3 msk syltade apelsinskal
  • 3 msk hackad suckat
  • ½ hg hackad mandel
  • 2 hg vetemjöl

Gör så här:

Smör och socker rörs pösigt och äggulorna rörs i en i sänder.

Russin, suckat, apelsinskal (kan uteslutas) och mandel blandas väl med mjölet och arbetas in i smeten. Sist tillsätts de hårt vispade äggvitorna.

Smeten breds ut i en väl smord och brödbeströdd form och gräddas i svag ugnsvärme, 150-175 grader i cirka 1 timma.

Kakan bör helst ligga några dagar innan den skärs för att bli riktigt saftig. Kakan håller i flera veckor.


1 hg = 100 g


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av jimvidar
4 januari 2013

Ett mycket bra recept på en hållbar kaka, har bakat den flera gånger.

Kommentar av Ingela
25 december 2012

Härligt att hitta ett recept som är en klassiker till jul från mitt barndomshem. Använder korinter istället, inte så sött som russin.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se