Saftig lingonkaka

Lingon gör kakan både smakrik och saftig! Med muskot och kardemumma blir kakan en riktig höjdare...

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm malen kardemumma
  • 3 stora ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Smörj en sockerkaksform, cirka 1 1/2 liter. Pudra formen med skorpmjöl om du vill ha en fin yta.

Rör smöret tillsammans med socker, honung och kryddor. Låt gärna smöret ligga framme en stund i rumstemperatur så går det lättare.

När blandningen är slät och lite luftig blandas äggen ner, ett och ett.

Blanda samman mjöl och bikarbonat i en bunke.

Rör ner lingonsylt och russin i smeten, rör slätt och blanda ner mjölet. Rör tills smeten är slät och häll i formen.

Grädda kakan i 175 grader i 5 minuter, därefter cirka 60 minuter i 150 grader.

Låt kakan svalna i formen och gärna ligga till sig till dagen därpå innan den skärs.

Servera i tunna skivor. Kakan är mycket hållbar och går bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se