Saftig lingonkaka

Lingon gör kakan både smakrik och saftig! Med muskot och kardemumma blir kakan en riktig höjdare...

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm malen kardemumma
  • 3 stora ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Smörj en sockerkaksform, cirka 1 1/2 liter. Pudra formen med skorpmjöl om du vill ha en fin yta.

Rör smöret tillsammans med socker, honung och kryddor. Låt gärna smöret ligga framme en stund i rumstemperatur så går det lättare.

När blandningen är slät och lite luftig blandas äggen ner, ett och ett.

Blanda samman mjöl och bikarbonat i en bunke.

Rör ner lingonsylt och russin i smeten, rör slätt och blanda ner mjölet. Rör tills smeten är slät och häll i formen.

Grädda kakan i 175 grader i 5 minuter, därefter cirka 60 minuter i 150 grader.

Låt kakan svalna i formen och gärna ligga till sig till dagen därpå innan den skärs.

Servera i tunna skivor. Kakan är mycket hållbar och går bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se