Saftig lingonkaka

Lingon gör kakan både smakrik och saftig! Med muskot och kardemumma blir kakan en riktig höjdare...

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm malen kardemumma
  • 3 stora ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Smörj en sockerkaksform, cirka 1 1/2 liter. Pudra formen med skorpmjöl om du vill ha en fin yta.

Rör smöret tillsammans med socker, honung och kryddor. Låt gärna smöret ligga framme en stund i rumstemperatur så går det lättare.

När blandningen är slät och lite luftig blandas äggen ner, ett och ett.

Blanda samman mjöl och bikarbonat i en bunke.

Rör ner lingonsylt och russin i smeten, rör slätt och blanda ner mjölet. Rör tills smeten är slät och häll i formen.

Grädda kakan i 175 grader i 5 minuter, därefter cirka 60 minuter i 150 grader.

Låt kakan svalna i formen och gärna ligga till sig till dagen därpå innan den skärs.

Servera i tunna skivor. Kakan är mycket hållbar och går bra att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se