Saftig sockerkaka

En klassisk sockerkaka, saftig och hållbar! Går fint att smaksätta efter eget tycke och är lätt att lyckas med.

Du behöver

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smöra och mjöla en sockerkaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret. Använd gärna elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 april 2016

hnvbnm,

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av lille bakerskan
14 mars 2015

Kakan blev supergod, precis som jag ville ha den,tillsatte 1dl ljummet vatten ismeten och 30min iugn perfekt nu har jag sparat detta recept tills nästa bak..tack

Redaktionens kommentar

Roligt att höra. Lycka till i köket!

Kommentar av Malin
15 mars 2014

Det är 3 e ggr jag gör denna, och den sjunker ihop i mitten med andra ord döbakt, trots att den får vara inne 10 min längre i ugn. Gör exakt som det står i receptet ??!!!

Redaktionens kommentar
Tråkigt - receptet brukar fungera bra... Men det kan såklart gå fel ibland! De tips jag kan ge är: Höj värmen i ugnen, speciellt i början kan det vara känsligt. Ett knep är att värma ugnen till en högre temperatur och sänka när du satt in kakan, då håller den en jämnare temperatur. För låg värme kan göra att kakan sjunker i mitten. Ett annan knep är att vispa samman socker och ägg riktigt noga och länge, det kan också hjälpa.
Kommentar av Apelsin och kardemumma!
19 januari 2013

Kakan blev jättegod!!!

Tillsatte rivet apelsinskal och mald kardemumma, det blev en stor succé här hemma.

Kommentar av osignerat
22 september 2012

Den absolut godaste sockerkakan!

Tjock smet men resultatet gudomligt. Testade igår att vispa ägg och socker samt smälte smör tillsammans med 1 dl mjölk, ett recept som nämndes här nedan, men tyvärr det gjorde kakan mindre god då den smakade som en helt vanlig sockerkaka, lika smulig och lätt. Föredrar detta receptet som gör kakan jättesaftig och hållbar!

Kommentar av Pepparkaka
23 augusti 2012

La i lite vitchoklad och små bitar persika. Blev supergott!! :D

Kommentar av maria
22 juli 2012

det var den godaste sockerkakan jag har ätit o luftig o stor o inte torr heller

Kommentar av Emma
15 augusti 2011

Visst borde jag kunna använda smeten till muffins också?

Kommentar av Thess
6 augusti 2011

jag tog rådet från "osignerat" från den 18jun. sen gjorde jag mitt egna race o gjorde regnbågsmuffins! dem blev helt underbart saftiga och jätte populära hos min son!

Kommentar av osignerat
18 juni 2011

En dl mjölk och flytande margarin istället för fast smör/margarin gjorde susen, blev jättefin precis lagom rinnig smet. :)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

Kladdkakan är en älskad kaka, bakad av alla åldrar och serverad på mängder av sätt. Äten ljummen i tv-soffan en fredag, kyld och skuren i tunna skivor på buffén, med glass och strössel på barnkalaset...

Vilken är din favorit? Säg din mening i forumet!

Men prova först noga... Kanske är det klassikern? Eller varför inte den helt nya kladdkakan med yoghurt?

Kladdig kakfest!

 kladdkakor.se