Sockerkaka med jordnötter

Choklad och jordnötter passar utmärkt i kakan! Servera nybakad som den är eller tillsammans med vaniljglass.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rostade jordnötter
  • 100 g blockchoklad

Gör så här:

Smöra och mjöla en sockerkaksform på cirka två liter.

Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med sockret. Använd gärna elvisp eller matberedare.

Rör ner äggen ett och ett i blandningen.

Blanda vetemjöl och bakpulver noga och rör ner i smeten.

Hacka chokladen och nötterna i mindre bitar och blanda.

Bred ut smeten jämt i formen och lägg till sist på choklad- och nötblandningen så den sjunker ner lite i smeten.

Grädda kakan i 175 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Salta killen..
3 september 2009

Tack för receptet! Det var inte det smartaste av mig att anväda saltade jordnötter :) smakade mest bara salt om hela kakan.

Får bil att göra om och göra rätt.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu