Tårtbotten

En bra tårta kräven en riktig botten! Denna klassiska botten passa bra till de flesta tårtor med sockerkaksbotten.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.

Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.

Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Låt svalna på galler under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Elin
13 februari 2016

Vad menas med mjöla den?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
13 februari 2016

Hur många liter är den till för?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Johanna
14 mars 2015

Kan man frysa den? :)

Redaktionens kommentar

Javisst, det brukar gå bra. Se till att packa in den väl i plast bara.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marie
18 juli 2014

Hej!

Hur länge dvs hur många minuter ska man vispa ägg och socker när man gör sockerkaka och tårtbotten?

Mina sockerkakor och tårtbottnar brukar inte bli så höga trots rätt temperatur.

Redaktionens kommentar

Det beror på hastighet och visp. Men några minuter med elvisp bör räcka för att den ska bli luftig.

Kommentar av osignerat
27 oktober 2012

Kan jag blanda i kakao - och i så fall ska jag då minska någon av de andra ingredienserna?

Redaktionens kommentar
Ja, du kan tillsätta lite kako utan att minska på någonting. Någon matsked eller två går nog bra.
Kommentar av Emelie
25 september 2012

Vilka mått använder ni på formen till denna satsen? Finns ju många storlekar att välja på

Redaktionens kommentar
24-26 cm i diameter.
Kommentar av Emmy
3 augusti 2012

Nån som vet om denna tårt botten funkar till en elefant tårtform till en som fyller 1 år snart ?

Kommentar av sofia
19 juni 2012

kam man gora i langpanna

Kommentar av osignerat
28 maj 2012

mmmmm gott

Kommentar av Maysan
15 april 2012

JÄTTEGOD och så enkel. Blir även mycket god att baka i en sockerkaksform, kan ev smaksättas med rivet skal/saft av tex apelsin el citron. Kakan blir hög och luftig.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se