Tårtbotten

En bra tårta kräven en riktig botten! Denna klassiska botten passa bra till de flesta tårtor med sockerkaksbotten.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.

Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.

Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Låt svalna på galler under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Elin
13 februari 2016

Vad menas med mjöla den?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
13 februari 2016

Hur många liter är den till för?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Johanna
14 mars 2015

Kan man frysa den? :)

Redaktionens kommentar

Javisst, det brukar gå bra. Se till att packa in den väl i plast bara.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marie
18 juli 2014

Hej!

Hur länge dvs hur många minuter ska man vispa ägg och socker när man gör sockerkaka och tårtbotten?

Mina sockerkakor och tårtbottnar brukar inte bli så höga trots rätt temperatur.

Redaktionens kommentar

Det beror på hastighet och visp. Men några minuter med elvisp bör räcka för att den ska bli luftig.

Kommentar av osignerat
27 oktober 2012

Kan jag blanda i kakao - och i så fall ska jag då minska någon av de andra ingredienserna?

Redaktionens kommentar
Ja, du kan tillsätta lite kako utan att minska på någonting. Någon matsked eller två går nog bra.
Kommentar av Emelie
25 september 2012

Vilka mått använder ni på formen till denna satsen? Finns ju många storlekar att välja på

Redaktionens kommentar
24-26 cm i diameter.
Kommentar av Emmy
3 augusti 2012

Nån som vet om denna tårt botten funkar till en elefant tårtform till en som fyller 1 år snart ?

Kommentar av sofia
19 juni 2012

kam man gora i langpanna

Kommentar av osignerat
28 maj 2012

mmmmm gott

Kommentar av Maysan
15 april 2012

JÄTTEGOD och så enkel. Blir även mycket god att baka i en sockerkaksform, kan ev smaksättas med rivet skal/saft av tex apelsin el citron. Kakan blir hög och luftig.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se