Tårtbotten

En bra tårta kräven en riktig botten! Denna klassiska botten passa bra till de flesta tårtor med sockerkaksbotten.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.

Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.

Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Låt svalna på galler under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Elin
13 februari 2016

Vad menas med mjöla den?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
13 februari 2016

Hur många liter är den till för?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Johanna
14 mars 2015

Kan man frysa den? :)

Redaktionens kommentar

Javisst, det brukar gå bra. Se till att packa in den väl i plast bara.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marie
18 juli 2014

Hej!

Hur länge dvs hur många minuter ska man vispa ägg och socker när man gör sockerkaka och tårtbotten?

Mina sockerkakor och tårtbottnar brukar inte bli så höga trots rätt temperatur.

Redaktionens kommentar

Det beror på hastighet och visp. Men några minuter med elvisp bör räcka för att den ska bli luftig.

Kommentar av osignerat
27 oktober 2012

Kan jag blanda i kakao - och i så fall ska jag då minska någon av de andra ingredienserna?

Redaktionens kommentar
Ja, du kan tillsätta lite kako utan att minska på någonting. Någon matsked eller två går nog bra.
Kommentar av Emelie
25 september 2012

Vilka mått använder ni på formen till denna satsen? Finns ju många storlekar att välja på

Redaktionens kommentar
24-26 cm i diameter.
Kommentar av Emmy
3 augusti 2012

Nån som vet om denna tårt botten funkar till en elefant tårtform till en som fyller 1 år snart ?

Kommentar av sofia
19 juni 2012

kam man gora i langpanna

Kommentar av osignerat
28 maj 2012

mmmmm gott

Kommentar av Maysan
15 april 2012

JÄTTEGOD och så enkel. Blir även mycket god att baka i en sockerkaksform, kan ev smaksättas med rivet skal/saft av tex apelsin el citron. Kakan blir hög och luftig.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se