Tigerkaka

Tigerkaka är en sockerkaka där en del av smeten fått chokladsmak. En marmorerad kaka som brukar uppskattas både av barn och vuxna. Här är en lite lättare variant, med mindre smör i smeten.

Du behöver

  • 50 g smält smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

Varva smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.

Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
7 december 2013

Nu står kakan i ugnen men den ser otroligt god ut :) hoppas den smakar bra , när jag höll på med gaffeln rörde jag lite på olika ställen , otroligt coolt . Tack för receptet ser gott ut (:

Kommentar av osignerat
8 september 2013

har gjort precis som den står i recept.. kakan blir aldrig fast i mitten, receptet 'r rena rama kas. har själv bakat i hela mitt liv, det är bara synd när folk lägger up sådana misslyckade recepter.

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte blev nöjd. Det finns mycket som kan gå fel med en kaka - vågar inte gissa vad som hänt. Men det kan ofta bero på för kort gräddningstid.
Kommentar av anne
16 augusti 2013

Vård-på-hemmaplan; uppföljande möten hemma...

Kommentar av anne
16 mars 2013

bokklubb kaffe tigerkaka, trevligt folk..... roots kunta kinte kiinteistö!

Kommentar av osignerat
26 februari 2013

Blev svingott!

Kommentar av Joel
2 december 2012

TIPS!

Strö 100g hackad marabou mjölkchoklad efter två lager så får kakan olika textur och mer karaktär

Kommentar av Olivia
8 november 2012

Min kaka blev väldigt torr. Och den smakade inte så mycket.. Men tre av fem i betyg. Kram

Kommentar av osignerat
26 juli 2012

hej! Jag älskar tigerkaka

Kommentar av osignerat
22 april 2012

hur många pers är recepten till?

Kommentar av god smet :P
8 februari 2012

God smet, rolig att baka :D

Ska tipsa! :D <3

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Glassfest!

Hemgjord glass – läcker svalka i sommarvärmen!

Att göra egen glass är lättare än det kanske verkar. Med en enkel glassmaskin gör du hemgjord glass med mer smak än all glass du kan köpa!

Det är en varm sommar i år och få tackar nej till lite svalkande glass. Få saker är lika tacksamma att göra själv som just glass. Du får en helt annan och mycket rikare smak på hemgjord glass och vet dessutom vad du stoppar i den!
Och det är inte så svårt. Knepet för att lyckas är att röra glassen medan den fryser och för det använder du en glassmaskin. Det finns en uppsjö av modeller men har du inte bråttom så räcker en enkel maskin långt.
Glass kan göra på mängder av sätt. Från en enkel och snabb vaniljglass utan ägg till en riktigt krämig och smakrik chokladglass. Eller yoghurtglass, bärglass eller kanske mjölkfri glass?
Det är lätt att experimentera om du väl gjort glass några gånger. Anpassa dej efter vilka bär som är mogna. Kanske blåbärsglass, hallonglass eller en god sorbet på citron eller havtorn? Eller så lyxar du till det med en svalkande saffransglass!
Oavsett vilken din favorit blir så smakar hemgjord glass fantastiskt! Och glöm inte chokladsåsen

 glassrecept.nu

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...