Tigerkaka

Tigerkaka är en sockerkaka där en del av smeten fått chokladsmak. En marmorerad kaka som brukar uppskattas både av barn och vuxna. Här är en lite lättare variant, med mindre smör i smeten.

Du behöver

• 50 g smält smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

Varva smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.

Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.

Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt

6 mars 2016

Står i ugnen nu, luktar smarrigt! Hoppas den smakar lika bra!

30 januari 2016

den står i ungen nu och den ser jätte god ut hoppas den är godare än jag tror

19 oktober 2015

50 gram smör? Kör det dubbla!

20 februari 2015

Jätte bra recept. Blev perfekt!

7 december 2013

Nu står kakan i ugnen men den ser otroligt god ut :) hoppas den smakar bra , när jag höll på med gaffeln rörde jag lite på olika ställen , otroligt coolt . Tack för receptet ser gott ut (:

8 september 2013

har gjort precis som den står i recept.. kakan blir aldrig fast i mitten, receptet 'r rena rama kas. har själv bakat i hela mitt liv, det är bara synd när folk lägger up sådana misslyckade recepter.

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte blev nöjd. Det finns mycket som kan gå fel med en kaka - vågar inte gissa vad som hänt. Men det kan ofta bero på för kort gräddningstid.
Kommentar av anne
16 augusti 2013

Vård-på-hemmaplan; uppföljande möten hemma...

Kommentar av anne
16 mars 2013

bokklubb kaffe tigerkaka, trevligt folk..... roots kunta kinte kiinteistö!

26 februari 2013

Blev svingott!

Kommentar av Joel
2 december 2012

TIPS!

Strö 100g hackad marabou mjölkchoklad efter två lager så får kakan olika textur och mer karaktär

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | Nästa »

Sparrispajer

Gröna vårpajer med sparris till Valborg!

Våren är här och vi bjuder på de bästa buffépajerna till vårfesten!

Maj är här och vi inviger vårmånaden med gröna smaker. Laga en vårgrön paj till Valborgsbordet Perfekt till buffén eller som bas i en hel middag. En matig paj på de första skira kirskålsbladen eller en värmande skål nässelsoppa är grön mat av sådant du kan skörda själv. Annars är sparris är en favorit bland vårsmakerna. Perfekt som plockmat eller i en god sparrispaj med färskost. Vill du ha mer smak provar du något av våra nya recept: Sparrispaj med fetaost och tomater, eller en sparrispaj med bacon och schalottenlök. Perfekt buffémat och riktigt vårgrönt på festbordet.

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

pajrecept.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

bakakaka.se