Tigerkaka

Tigerkaka är en sockerkaka där en del av smeten fått chokladsmak. En marmorerad kaka som brukar uppskattas både av barn och vuxna. Här är en lite lättare variant, med mindre smör i smeten.

Du behöver

  • 50 g smält smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

Varva smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.

Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
7 december 2013

Nu står kakan i ugnen men den ser otroligt god ut :) hoppas den smakar bra , när jag höll på med gaffeln rörde jag lite på olika ställen , otroligt coolt . Tack för receptet ser gott ut (:

Kommentar av osignerat
8 september 2013

har gjort precis som den står i recept.. kakan blir aldrig fast i mitten, receptet 'r rena rama kas. har själv bakat i hela mitt liv, det är bara synd när folk lägger up sådana misslyckade recepter.

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte blev nöjd. Det finns mycket som kan gå fel med en kaka - vågar inte gissa vad som hänt. Men det kan ofta bero på för kort gräddningstid.
Kommentar av anne
16 augusti 2013

Vård-på-hemmaplan; uppföljande möten hemma...

Kommentar av anne
16 mars 2013

bokklubb kaffe tigerkaka, trevligt folk..... roots kunta kinte kiinteistö!

Kommentar av osignerat
26 februari 2013

Blev svingott!

Kommentar av Joel
2 december 2012

TIPS!

Strö 100g hackad marabou mjölkchoklad efter två lager så får kakan olika textur och mer karaktär

Kommentar av Olivia
8 november 2012

Min kaka blev väldigt torr. Och den smakade inte så mycket.. Men tre av fem i betyg. Kram

Kommentar av osignerat
26 juli 2012

hej! Jag älskar tigerkaka

Kommentar av osignerat
22 april 2012

hur många pers är recepten till?

Kommentar av god smet :P
8 februari 2012

God smet, rolig att baka :D

Ska tipsa! :D <3

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se