Tips och råd för en bättre kaka!

Alla vill vi lyckas med sockerkakan - här är några tips som hjälper dig på vägen!

  • Smörj alltid formen noga med rumsvarmt smör eller margarin. Då slipper du stå där med en kaka som sitter fast i formen efteråt. Mjöla gärna formen, eller använd ströbröd - då får kakan en finare yta.
  • I de recept där ägg och socker ska vispas pösigt så är elvisp eller matberedare att föredra. Det är viktigt att vispa in så mycket luft som möjligt i smeten och det kan vara svårt för hand. Visst går det att vispa för hand, men vispa då länge!
  • Recept där smör/ margarin och socker ska röras går lättare om smöret är rumsvarmt. Rör för hand eller med elvisp/ matberedare. Smör- och sockerblandningen ska vara riktigt slät och "vit" - då är den färdig. När du tillsätter äggen så gör det ett och ett, samtidigt som du rör. Smeten kommer att gryna sig lite när du blandar i äggen - det är som det ska och smeten blir slät igen när mjölet kommer i.
  • Blanda alltid bakpulvret noga i mjölet så det fördelas jämnt i smeten.
  • Rör ner mjöl- och bakpulverblandningen försiktigt i smeten - vispa inte i onödan när mjölet kommit i. (Gäller speciellt kakor där du vispat ägg och socker.)
  • Bakpulver gör att kakan jäser upp först i ugnen, därför går det fint att göra en kaksmet (om den innehåller bakpulver) i förväg och låta den stå en stund innan gräddning. Detta gäller däremot inte kakor som innehåller varm vätska eller smält, varmt smör - de ska gräddas så fort som möjligt.
  • Sätt alltid in kakan i uppvärmd ugn. Ugnar är olika, och du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt temperatur som passar just i din ugn. 175-200 grader är ofta lagom temperatur. Om temperaturen är för svag sjukner kakan ihop och/ eller blir dåligt gräddad i mitten. Är temperaturen i stället för hög bränns ytan, kakan spricker upp och smet väller fram.
  • Öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under gräddningen och inte alls under de första 20 minuterna. Detta för att kakan inte ska sjunka ihop.
  • Låt kakan vila några minuter i formen efter det att du tagit den ur ugnen. Vänd sedan upp kakan och låt den svalna på galler, gärna under formen, så håller den sig saftig.
  • Sockerkakor kan dekoreras med riven choklad direkt på den varma kakan - hacka eller riv choklad och strö på, låt smälta och bred ut.
  • Glasyrer med florsocker läggs på när kakan svalnat helt.

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se