Tips och råd för en bättre kaka!

Alla vill vi lyckas med sockerkakan - här är några tips som hjälper dig på vägen!

  • Smörj alltid formen noga med rumsvarmt smör eller margarin. Då slipper du stå där med en kaka som sitter fast i formen efteråt. Mjöla gärna formen, eller använd ströbröd - då får kakan en finare yta.
  • I de recept där ägg och socker ska vispas pösigt så är elvisp eller matberedare att föredra. Det är viktigt att vispa in så mycket luft som möjligt i smeten och det kan vara svårt för hand. Visst går det att vispa för hand, men vispa då länge!
  • Recept där smör/ margarin och socker ska röras går lättare om smöret är rumsvarmt. Rör för hand eller med elvisp/ matberedare. Smör- och sockerblandningen ska vara riktigt slät och "vit" - då är den färdig. När du tillsätter äggen så gör det ett och ett, samtidigt som du rör. Smeten kommer att gryna sig lite när du blandar i äggen - det är som det ska och smeten blir slät igen när mjölet kommer i.
  • Blanda alltid bakpulvret noga i mjölet så det fördelas jämnt i smeten.
  • Rör ner mjöl- och bakpulverblandningen försiktigt i smeten - vispa inte i onödan när mjölet kommit i. (Gäller speciellt kakor där du vispat ägg och socker.)
  • Bakpulver gör att kakan jäser upp först i ugnen, därför går det fint att göra en kaksmet (om den innehåller bakpulver) i förväg och låta den stå en stund innan gräddning. Detta gäller däremot inte kakor som innehåller varm vätska eller smält, varmt smör - de ska gräddas så fort som möjligt.
  • Sätt alltid in kakan i uppvärmd ugn. Ugnar är olika, och du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt temperatur som passar just i din ugn. 175-200 grader är ofta lagom temperatur. Om temperaturen är för svag sjukner kakan ihop och/ eller blir dåligt gräddad i mitten. Är temperaturen i stället för hög bränns ytan, kakan spricker upp och smet väller fram.
  • Öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under gräddningen och inte alls under de första 20 minuterna. Detta för att kakan inte ska sjunka ihop.
  • Låt kakan vila några minuter i formen efter det att du tagit den ur ugnen. Vänd sedan upp kakan och låt den svalna på galler, gärna under formen, så håller den sig saftig.
  • Sockerkakor kan dekoreras med riven choklad direkt på den varma kakan - hacka eller riv choklad och strö på, låt smälta och bred ut.
  • Glasyrer med florsocker läggs på när kakan svalnat helt.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se