Tips och råd för en bättre kaka!

Alla vill vi lyckas med sockerkakan - här är några tips som hjälper dig på vägen!

  • Smörj alltid formen noga med rumsvarmt smör eller margarin. Då slipper du stå där med en kaka som sitter fast i formen efteråt. Mjöla gärna formen, eller använd ströbröd - då får kakan en finare yta.
  • I de recept där ägg och socker ska vispas pösigt så är elvisp eller matberedare att föredra. Det är viktigt att vispa in så mycket luft som möjligt i smeten och det kan vara svårt för hand. Visst går det att vispa för hand, men vispa då länge!
  • Recept där smör/ margarin och socker ska röras går lättare om smöret är rumsvarmt. Rör för hand eller med elvisp/ matberedare. Smör- och sockerblandningen ska vara riktigt slät och "vit" - då är den färdig. När du tillsätter äggen så gör det ett och ett, samtidigt som du rör. Smeten kommer att gryna sig lite när du blandar i äggen - det är som det ska och smeten blir slät igen när mjölet kommer i.
  • Blanda alltid bakpulvret noga i mjölet så det fördelas jämnt i smeten.
  • Rör ner mjöl- och bakpulverblandningen försiktigt i smeten - vispa inte i onödan när mjölet kommit i. (Gäller speciellt kakor där du vispat ägg och socker.)
  • Bakpulver gör att kakan jäser upp först i ugnen, därför går det fint att göra en kaksmet (om den innehåller bakpulver) i förväg och låta den stå en stund innan gräddning. Detta gäller däremot inte kakor som innehåller varm vätska eller smält, varmt smör - de ska gräddas så fort som möjligt.
  • Sätt alltid in kakan i uppvärmd ugn. Ugnar är olika, och du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt temperatur som passar just i din ugn. 175-200 grader är ofta lagom temperatur. Om temperaturen är för svag sjukner kakan ihop och/ eller blir dåligt gräddad i mitten. Är temperaturen i stället för hög bränns ytan, kakan spricker upp och smet väller fram.
  • Öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under gräddningen och inte alls under de första 20 minuterna. Detta för att kakan inte ska sjunka ihop.
  • Låt kakan vila några minuter i formen efter det att du tagit den ur ugnen. Vänd sedan upp kakan och låt den svalna på galler, gärna under formen, så håller den sig saftig.
  • Sockerkakor kan dekoreras med riven choklad direkt på den varma kakan - hacka eller riv choklad och strö på, låt smälta och bred ut.
  • Glasyrer med florsocker läggs på när kakan svalnat helt.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

Kokos, choklad och muscavadosocker - detta är en riktigt läcker kladdkaka!

Bakas lätt i långpannan och räcker till många. Dessutom blir den bara godare av att vila någon dag innan den äts.

Så fram med förklädet och slå på ugnen - Det är dags att skaffa en ny kladdkaksfavorit!

 kladdkakor.se